1. 6. 2014.

Clonezilla












Svako ko je u malo većoj meri upućen u računare reći će da je prvo i osnovno pravilo u IT svetu imati rezervne kopije u slučaju nužde. Kopije možemo praviti na razne načine, ručno ili uz pomoć programa za tu namenu, što daje veliku slobodu izbora. Ovom prilikom predstavljamo vam jedno od najboljih rešenja za tu namenu koje dolazi iz sveta slobodnog softvera i zove se Clonezilla.

Ovaj zanimljiv program baziran je na Debian Linuksu i preuzima se sa download strane projekta za odgovarajuću hardversku arhitekturu, nakon čega je potrebno narezati CD ili napraviti butabilni USB fleš disk. Clonezilla se pokreće kao „live” sistem i prilikom uključivanja računara potrebno je odabrati odgovarajući uređaj za pokretanje sistema. Nakon učitavanja dočekaće nas početni meni na kojem je dovoljno izabrati podrazumevanu opciju ili jednostavno sačekati da se odbrojavanje završi i Clonezilla pokrene.Ono što na prvi pogled odbija je prilično zastarelo korisničko sučelje koje može da deluje i neorganizovano, što nikako nije slučaj. Veoma brzo shvatićete da je interfejs u potpunosti u funkciji programa i da je veoma lak za korišćenje.

Po pokretanju neophodno je odabrati jezik i raspored tastature. Uvršćeni su gotovo svi rasporedi, a u opciji „Select keymap from arch list” treba odabrati familiju „quertz”, zatim „Serbian” ukoliko želite tastaturu sa poznatim, latiničnim, rasporedom. Sam program podržava veliki broj, ako ne i sve, tipove fajl sistema koje srećemo na računarima najrazličitije namene. To ga čini idealnim rešenjem kada imamo više različitih operativnih sistema na disku jer se sve može obaviti praktično odjednom.

Svet kompjutera - ostatak teksta