26. 6. 2014.

MakuluLinux KDE 6.0











U svojoj najnovijoj objavi, Jacque Raymer je predstavio izdanje MakuluLinux 6.0, sa KDE grafičkim okruženjem. Već je poznato da je u pitanju distribucija koje je zasnovana na Debianovoj testing grani, a njeno poreklo je iz Južne Afrike. Glavne karakteristike ove verzije su KDE 4.13.1, Linux kernel 3.12.x PAE i upotreba systemd. Operativni sistem je obogaćen sa nekoliko skripti koje pomažu izvršenje vaših redovnih zadataka na računaru.



Ovo KDE izdanje dolazi sa ugrađenom manjom količinom aplikacija, a na korisnicima ostaje da naprave sopstveni izbor softvera ili da prihvate Makulu preporučeni paket, preko postinstalacionog čarobnjaka. Prilikom instalacije, korisnici mogu da izaberu dve vrste instalera, klasični i vizuelni. Prvi je brži, a drugi je više automatizovan. Još neke detalje možete pogledati u zvaničnoj objavi.

Kombinacija koju donosi ova distribucija sa KDE grafičkim okruženjem, može da bude dobar izbor za sve one kojima je potreban distro sa svežijim softverom i solidnom pouzdanošću, kakva dolikuje Debian grani za testiranje. Ako ste zainteresovani za promenu na vašem desktopu, pogledajte matičnu stranu projekta, a ovde se nalazi forum za podršku ove mlade distribucije. 

Matična strana projekta: http://www.makululinux.com/