5. 6. 2014.

wattOS












WattOS razvojni tim, nedavno je objavio dostupnost svog najnovijeg izdanja pod oznakom R8. Pošto je wattOS pet godina bio poznat kao Ubuntu zasnovani operativni sistem, doneta je odluka da poslednje izdanje za svoju osnovu uzme aktuelno izdanje Debiana. Osim paketa iz stabilne riznice, upotrebljeno je nešto softvera iz Jessie skladišta, kao određena količina novijih paketa backports porekla, a među njima i kernel.

Ovo izdanje donosi tri varijante i to: Mate, LXDE i Openbox. Prva dva dolaze kao 32-bitno i 64-bitno, a Openbox (sa imenom Microwatt) samo kao 32-bitno izdanje. Kernel u upotrebi je sa verzijom 3.13.10, dok je upravnik fajlova PCManFM sa oznakom 1.1.2. 



Kao veb pregledač, tu je Iceweasel 24.5, a za grafičko editovanje poslužiće vam Shotwell. Za multimediju, tu su Audacious, VLC i XFBurn, a za transfer fajlova mogu se koristiti FileZilla i Transmission. Verzija sa Openbox upravnikom prozora, kao podrazumevani veb pregledač koristi Qupzilla.  

Ako posedujete računar slabih performansi, ova distribucija bi mogla biti dobra opcija za probu. Za više detalja u vezi poslednjeg izdanja, pogledajte zvaničnu objavu. Ako vam se dogodi nekakav problem u radu, dostupan je i forum za podršku. Matična strana: http://www.planetwatt.com/