16. 8. 2014.

Debian slavi 21. rođendan!




Protekla je 21 godina od trenutka kada je Ian Murdock objavio prvu vest o novom operativnom sistemu. U to vreme naslovljen je kao Debian Linux Release. Kao što je svima danas poznato, poreklo imena je kombinacija imena Debra Lynn (tadašnja Ianova djevojka) i Ian. 

Sama ideja Linux distribucija tada se tek začinjala i Debian je bio jedna od prvih takvih kompilacija softvera koje su činile operativni sistem zasnovan na Linux kernelu. U svom Debian Manifestu Ian naglašava da će Debian biti distribucija koju otvoreno razvija zajednica u duhu Linuxa i GNU-a. Projekat je dobio svoj zamah i 1994. smo dočekali 0,9 verziju. Verzija 1.0 se pojavila 1996, a od te godine kreće i sistem imenovanja verzija Debiana po imenima likova iz Toy Story crtanih filmova. 

Danas je Debian moderni operativni sistem koji je poznat po svojoj stabilnosti i sigurnosti, tako da ćete ga naći instaliranog na mnogim  računarima, a neki od njih vrše veoma bitne i odgovorne zadatke. Uprkos važnosti i širokoj primeni, zadržao je svoju filozofiju otvorenosti. Aktuelno Wheezy izdanje  nosi brojčanu oznaku 7, a u prvoj polovini naredne godine očekuje se izdavanje verzije 8, sa kodnim imenom Jessie.

Pridružujemo se čestitkama za rođendan i Debianu želimo još mnoge uspešne godine i da uvek ostane veran filozofiji slobodnog softvera, širenju znanja i saradnji među ljudima!