25. 5. 2018.

Xara Xtreme


Сада представљамо још један програм исте намене као Inkscape – Xara Xtreme, то јест XaralxXara Xtremeза GNU/Linux. Xaralx је open source програм за векторску графику. Овај програм има и старијег брата: Xara-у са затвореним кодом. Ове верзије су скоро исте али је lx верзија осиромашена за велики број функција (закључане су) којe има њен „неслободни“ брат. Закључана је функција прављења 2D анимација, нема све 3D алате, нису све галерије откључане (fill, text, name), нема алата за обраду растерских слика, табови за обраду више слика у једној сесији су, такође, закључани.


Изворна Xara датотека је XAR у обе верзије. Насупрот Inkscape-у, који користи само формате отвореног кода, Xaralx због свог порекла, нема проблем да извози готове цртеже, не само у формате слободног кода него и у формате затвореног кода као што су JPEGTIFFBMP или векторски формат AI. Ово одступање од FLOSS филозофије може да буде и плус за овај програм јер дизајнерима даје више могућности да се снађу у свету у којем, још увек, доминирају програми затвореног кода, нарочито у професионалној употреби.
         


Увоз и извоз у SVG је доступан само ако додате SVG plugin – xaralx-svg.
И са SVG додатком, повезивање са Inkscape-ом није уопште лако. Првенствено, јер је SVG у Inkscape-у прилагођен (Inkscape SVG). Самим тим, Xaralx неће видети све елементе а и када извезете Ваш Xarlax цртеж у SVG, изгубићете неке специјалне елементе који су специфични за овај програм. То не значи да је немогуће да нацртате нешто у једном а дорадите у другом програму али, ипак је препорука један цртеж радити само у једном програму.

Алати за цртање су скоро исти као на „затвореном брату“ и мало подсећају на алате у CoelDraw-у. Корисници који су навикнути на филозофију цртања у CorelDraw-у ће се лако привикнути на Xaralx. Са друге стране, због потпуно другачије филозофије, корисници Inkscape-а ће се теже прилагодити Xaralx и стално ће имати утисак да им нешто недостаје.
Ово је само почетни утисак. Xaralx је и поред смањења могућности у односу на „затвореног брата“ добар и употребљив програм.
Иако је Xaralx, као и Inkscape, само програм за 2D векторску графику, поседује алате који олакшавају цртање у перспективи која даје утисак треће димензије. Резултати могу да буду толико добри, да неупућени могу да помисле да се ради о озбиљном и квалитетном 3D програму.