30. 5. 2013.

Šta je Openbox?















Dobro je poznata stvar da kod GNU/Linux sistema postoje alternative za sve i svašta – za jednu vrstu posla postoji širok izbor aplikacija kojima se isti može završiti, što funkcioniše po principu „ko šta voli nek izvoli”. Potrebno je samo izguglati aplikaciju koja vam odgovara. Međutim, ovde nije reč o aplikaciji za narezivanje diskova ili za puštanje multimedijalnog sadržaja, već raznovrsnost pronalazimo čak i na planu radnih okruženja koja su korisnicima dostupna. Okruženja kao što su KDE ili Gnome predstavljaju potpuno opremljena grafička okruženja koja pružaju maksimalnu udobnost prilikom korišćenja, a čine ih upravnici prozora, palete alatki, apleti, paneli i aplikacije. S druge strane nalaze se upravnici prozora (eng. window manager), koji omogućuju prikaz prozora bez mogućnosti prikaza ikona na radnoj površini, blještavih efekata itd. Njihova glavna odlika je jednostavnost – maksimalno štede resurse, pa su samim tim veoma brzi u radu. Ovog puta predstavljamo vam OpenBox, upravnik prozora za X11 sistem.

Kada je nastao, zasnivao se na upravniku prozora Blackbox, ali je ova veza prekinuta od trenutno aktuelne verzije 3. Kompletno okruženje iznova je napisano na programskom jeziku C i kreirano tako da bude minimalističko i brzo. Podržava različite vrste menija pomoću kojih korisnik kontroliše aplikacije ili različite vrste prikaza o stanju sistema. Podrazumevani je upravnik prozora na distribucijama LXDE, CrunchBang Linux i Tiny Me, mada spisak nije konačan.

Uz OpenBox poželjno je instalirati i alate koji olakšavaju njegovo podešavanje kao što su obconf i obmenu. Iako je većina aplikacija pisana korišćenjem Gtk+ ili Qt biblioteka, tj. namenjene su prvenstveno Gnome ili KDE okruženju, moguće ih je bez ikakvih poteškoća koristiti i pod OpenBoxom iz prostog razloga što on poštuje freedesktop.org standarde, a istovremeno je očuvana i podrška za starije standarde.

Iako minimalistički, OpenBox se veoma jednostavno podešava da radi i izgleda onako kako korisnik želi. Moguće je promeniti gotovo svaki aspekt interakcije sa okruženjem, laički rečeno – potpuno je prilagodljiv. Neki korisnici u šali govore da je OpenBox video igra za upravljanje prozorima. Vrlo lako se integriše u Gnome i KDE okruženje, čime se kombinuju prednosti kompletnih grafičkih okruženja i jednostavnost OpenBoxa. Rezultat toga je urednije i brže okruženje, nad kojim korisnik ima veću kontrolu.