7. 1. 2014.

Сербиан - ГНУ/Линукс оперативни систем на српском


        


                                                       Доступно је ново издање

Доступан је за преузимање Сербиан - ГНУ/Линукс оперативни систем на српском језику. Идеја за име пројекта није нова јер постоји скоро шест година, а потиче од једног тада активног Дебиан корисника. Циљ је био да се добије стабилан оперативни систем који ће бити локализован на наш језик. За основу је коришћен Дебиан у својој стабилној верзији, са КДЕ графичким окружењем. Сербиан долази подешен на ћириличну варијанту, а кроз системске поставке може бити одабрана и латиница, као и ијекавица за обе варијанте.

ИСО слика која је доступна за преузимање је величине 1.3 ГБ, а на њој се поред уобичајених програма који долазе уз КДЕ графичко окружење, налазе и канцеларијски пакет LibreOffice, видео плејери VLC i SMPlayer, као и аудио плејер Clementine. У одељку где су програми за интернет, можете пронаћи веб читаче Iceweasel и Chromium, као и Skype. Oд значајнијих програма, ту су још  Guvcview и GIMP. Предност у избору софтвера имали су преведени програми.





За новајлије на Линуксу, инсталациони процес је једноставан и траје десетак минута, а овде га можете видети у сликама. Инсталацију можете припремити нарезивањем преузете ИСО слике на ДВД медиј или уз помоћ УСБ-а, а преко алатке Unetbootin или dd командом: dd if=/putanja/do/serbian.iso of=/dev/sdX    (где је sdX ваш УСБ)

На почетку инсталационог процеса, одаберите српски језик, док ће тастатура остати на латиничном распореду. По инсталацији, Сербиан ће заузети нешто више од 4 ГБ, тако да би било пожељно да му приликом партиционисања, за удобан рад доделите 10 до 15 ГБ. Када вам се подигне тек инсталиран систем, баците поглед у фасциклу Документи, где је записано неколико савета. Као најважније, систем је подешен да се админ приступ добија командом, нпр.: kdesu dolphin или kdesu systemsettings, а за ГТК апликације: gksu synaptic

За случај да на рачунару већ имате инсталиран стабилни Дебиан са КДЕ графичким окружењем, нема потребе да инсталирате Сербиан јер ћете у основи добити исту ствар, осим комплета инсталираних програма и другачијег дизајна. У том случају, довољно је да ваш Дебиан обогатите са Сербиан графичким елементима (екран за пријаву, уводни екран, позадине итд.) који су доступни за преузимање. Ако желите да помогнете промоцији, доступни су и банери за ту намену.

За крај, ако вам се догоди некакав проблем у раду, или недостатак драјвера, све савете и упутства, које можете наћи на форумима, а која важе за садашњи стабилни Дебиан, слободно можете употребити да би побољшали Сербиан.


Доступан је за преузимање и Сербиан за старије рачунаре, са Опенбокс управником прозора.