20. 1. 2014.

Musix GNU+Linux











Marcos Guglielmetti objavio je dostupnost Musix GNU+Linux 3.0, Debian zasnovane distribucije sa kolekcijom softverskih aplikacija koje su dizajnirane za korišćenje u muzičkoj produkciji. Autor je istakao da je podrazumevano okruženje LXDE, a da su kao izbor ponuđene i opcije da to bude i KDE, IceWM, Fluxbox i Openbox. Upotrebljeni kernel je u verziji 3.4.14-gnu-RT23. ISO slika koja je dostupna za preuzimanje je u 32-bitnoj varijanti sa veličinom od 1,9 GB.


Od ostalih promena, dodati su video editori kao noviji Kdelive 0.9.6, Avidemux i Cinelerra, koji vode poreklo iz riznice deb-multimedia. Tu je sada i OpenOffice, a jezička podrška je poboljšana za francuski i srpski jezik. Potpuna lista korišćenog softvera se može pogledati ovde. Kada se malo bolje pogleda spisak sa paketima, uočava se da je Musix GNU+Linux zasnovan na Debian Wheezy 7.2, uz dodatak nekoliko paketa iz repoa deb-multimedia.

Ako ste zainteresovani za ovaj projekat, obavezno pogledajte matičnu stranu zbog korisnih informacija i saveta u vezi instalacije. http://musixdistro.wordpress.com/2014/01/14/musix-gnulinux-3-0-stable-released/