28. 2. 2014.

Curlew konverter


Curlew je stvoren sa glavnom namenom da bude konverter multimedijalnih fajlova na GNU/Linux operativnom sistemu. Odlikuje ga jednostavnost upotrebe kroz interfejs koji bi trebao da bude lak za korišćenje za sve nivoe korisnika. Postoje i napredne funkcije koje su podrazumevano sakrivene. Korišćenjem ovog programa, možete izvršiti konverziju u više od stotinu različitih formata.

U toku procesa konverzije, mogu se videti vrednosti u toku: trajanje, preostalo vreme, procenjena veličina i nivo napredovanja. Takođe, tokom procesa je moguće preskočiti ili ukloniti određeni fajl. Omogućeno je kombinovanje prevoda sa video fajlovima, a ako se dogodi greška u procesu, biće pokazan izveštaj o tome.Curlew je slobodan softver koji napisan u python programskom jeziku i za njegovo funkcionisanje potrebni su  paketi mencoder i ffmpeg. Da bi program mogao da se instalira, potrebno je proveriti da li su obezbeđene i sve ostale neophodne zavisnosti:

- python, python-gobject
- gir1.2-gtk-3.0, mediainfo
- libavcodec-extra-53
- xdg-utils, intltool
- imagemagick

Posle toga, može se preuzeti odgovarajući paket sa matične strane projekta i izvršiti instalacija. Ponuđeni .deb paket se instalira bez problema na stabilni Debian. Ovde se može pročitati još par korisnih stvari, a među njima i  informacija da postoji ppa za korisnike Ubuntua.