4. 2. 2014.

Scribus











Scribus je svoj životni ciklus započeo davne 2001. godine i od tada se, zahvaljujući ljudima koje okuplja zajednica slobodnog softvera, neprestalno razvija. Danas se može naći kako na Linuxu tako i na operativnim sistemima Windows, Mac OS X i OS/2 Warp 4/eComStation.

Podatak o čak dve hiljade obavljenih promena i novih funkcionalnosti govori nam da se na ovom projektu sve ove godine marljivo radilo i da ga je vredelo čekati. Najznačajnija promena koju nam donosi ova verzija je prelazak na Qt4 biblioteke, što omogućava ekvivalentan i stabilan rad na svim platformama. Pored toga, omogućeno je lakše i preciznije rukovanje objektima, čime prethodne verzije nisu baš mogle da se pohvale.

Još jedna novina koja dolazi sa ovom verzijom Scribusa je postojanje konfiguracionih fajlova koji su „nasledni”, tj. postojanje mogućnosti nasleđivanja konfiguracije prethodnih verzija. To u praksi znači da je moguće imati nekoliko različitih verzija Scribusa instaliranih na računaru, što u prošlosti nije bilo moguće. Naravno, podrazumeva se da se instalirane verzije nalaze u različitim direktorijumima.

Takođe, stvoreno je i veliko poboljšanje uvođenjem mogućnosti uvoza vektorskih formata, od kojih je najznačajniji onaj vezan za dobro poznati Adobe IllustratorPored toga, Scribus se još može pohvaliti i podrškom za Windows Metafile (WMF), Xfig (FIG), Calamus Vector Graphics (CVG), Macintosh PICT (PICT), Kivio Stencils (SML) i DiaShapes (SHAPE).