27. 12. 2013.

MakuluLinux XFCE 4.4











U toku ove godine pojavila se još jedna distribucija koje je zasnovana na Debianovoj testing grani, a njeno poreklo je iz Južne Afrike. Ovo izdanje je sa Xfce grafičkim okruženjem i kao takvo može odgovarati za korišćenje i na starijem hardveru. Pored standardnih alata i programa koje smo navikli da vidimo u distribucijama koje koriste Xfce grafičko okruženje, ovde možemo da sretnemo i određene promene kao što su korišćenje KDE-ovog instalera i prijavnog ekrana.


Dodaj.rs

U odnosu na prethodnu verziju, paket upotrebljenog softvera se prilično razlikuje, pa je tako Xfce burner zamenio Nero, a na zahtev korisnika, Audacious će emitovati muziku, umesto programa Deadbeef. Takođe, za poslove u vezi sa fotografijama, ImageMagick i Ristretto su zamenili Fotoxx. Dodati su još Sunflower fajl menadžer, Pitivi za video editovanje, kao i Minitube za pregled i preuzimanje videa. Pored navedenih promena, ovde  možete pogledati kompletan softver koji će pristići sa instalaciom ovog distroa. 

Kombinacija Debianove testing grane i nešto laganijeg softvera može da bude dobar izbor za sve one kojima je potreban stabilan i brz operativni sistem. Ako ste zainteresovani za promenu na vašem desktopu, ovde možete pogledati još nekoliko snimaka ekrana, a ovde se nalazi forum za podršku ove mlade distribucije. 

Matična strana projekta: http://www.makululinux.com/