15. 12. 2013.

Nakaradan način promocije otvorenog koda
Ako se neko odlučio da učestvuje u promociji slobodnog softvera trebalo bi, pre svega, da pođe od sebe i da zacrta ciljeve koje će da postigne, svojim radom, a ti ciljevi bi trebalo da budu realni i u skladu sa mogućnostima. Svedoci smo poslednjih godina da se u određenim vremenskim razmacima pojavljuju osobe koje svojim aktivizmom nanose štetu promociji otvorenog koda u regionu. Među njima bi mogli da se izdvoje dobrovoljni davaoci tuđe krvi, redovni pokretači nečega na rečima, entuzijasti sa kapacitetom od sedam dana, kao i osobe koje se ne ustručavaju da ukradu kod, tekst ili neko drugo autorsko delo.

Da li se sećate onog aktiviste koji je mesecima po svim forumima pokretao pisanje drajvera za razni hardver? Tu je i ovaj sadašnji, svima poznati, koji svakih mesec dana hvata zalet za nešto epohalno, a kada od toga ne bude ništa, uvek se krivica prebaci na nekog drugog. Zašto se uopšte treba hvatati prevelikih zalogaja i nerealno očekivati da prateća četa krene na juriš. Ako imamo ispravan i realan pristup, tu ne bi trebalo da bude problema. Ako želite da moderišete na forumu, javite se administraciji, ali nemojte odustati posle samo 10 dana. Ako znate da prevodite, na Transifexu, Launchpadu i sličnim servisima ima još mnogo toda da se prevede. Ako imate ili hoćete da napravite blog, pišite svojim rečima, prevedite neki zanimljiv tekst, kopirajte proverena uputstva uz navođenje izvora.

Pre par dana, slučajno sam naleteo na sajt koji bi po tematici trebao da bude koristan, a osnivač je izvesni Nikola Durđević iz Kragujevca. Pri prvom kliku na stranicu "O nama", prepoznao sam poznatu rečenicu koja stoji na strani OSS projekta. Ne budite sad prestrogi, čoveku sasvim lepo stoji ovo Autor ispod tuđeg teksta. Osim što je potpuno prekopirao postove sa tog i još nekoliko sajtova, taj stručnjak je prekjuče obavestio ostatak sveta da je izašao VLC 1.2 i Opera 11.60!

Šta reći, pa i kad se krade u samousluzi, poželjno je pogledati da roba nije iz 2011. godine. Sve u svemu, niko ne može da dobije bilo šta korisno od copy/paste sajta sa uputstvima i riznicama kojima je davno istekao rok. Naravno, jasno je da svako može da radi šta hoće sa svojim vremenom i novcem, ali ovo je samo još jedan primer nakaradne i štetne promocije otvorenog koda.