Сербиан Openbox

(за старије рачунаре)

Пошто је и даље у нашем окружењу присутан солидан број старијих рачунара који не могу одговорити захтевима какве имају окружења KDE или GNOME, обликована је и Сербиан верзија са малим хардверским потребама. Као управник прозора коришћен је Openbox, а нешто више о његовим подешавањима можете сазнати на овим странамаЗа обликовање оваквог издања, поред Debian складишта, за извор софтвера употребљена је и сопствена ризница, као и неколико независних пакета. Актуелна едиција носи бројчану ознаку 2024, а у нашој историји издања може се видети како су изгледале претходне верзије. Величина ИСО слике за преузимање износи око 1.9 ГБ, док ће по инсталацији, заузети простор на хард диску бити нешто изнад 8 ГБ.


Апликације које долазе уз Сербиан који је намењен старијим рачунарима, важе за мање захтевне, а њихов избор изгледа овако:

Ту су још и алати за  архивирање, синхронизацију, клипборд, чишћење система, управљање партицијама и ИСО сликама, подешавање изгледа итд. На овој страни, наведени су неки од савета који вам могу затребати, а односе се на Openbox управник прозора и пратеће програме. Као пар битнијих ставки, треба напоменути да се распоред тастатуре мења пречицом Ctrl+Shift, а подешене су опције: la, ћи, en. Ако сте извршили инсталацију на преносиви рачунар, да би пратили стање батерије, преко ставке Управљање енергијом, омогућите видљивост иконе у системској касети.

                  

Ако сте новајлија на Линуксу, инсталациони процес је једноставан и траје краће од 10 минута, а овде можете прочитати како се припремају медији за инсталацију. Графички интерфејс инсталационог поступка подразумевано је подешен на ћириличну опцију, док ће управљање тастатуром бити на латиници. Ако до сада нисте видели како изгледа инсталација, можете је погледати у сликама, а доступан је и видео материјал. Када вам се подигне тек инсталирани систем, баците поглед на текстуални документ, где је записано неколико савета. 

Ако вам се догоди некакав проблем у раду, или недостатак драјвера, све савете и упутства које можете наћи на форумима, а који важе за садашњи стабилни Debian, слободно можете употребити да би побољшали Сербиан. Хвала свим медијима и појединцима који су дали свој допринос популаризацији оперативног система на српском језику. Ако има заинтересованих који желе да помогну у промоцији, доступни су и банери за ту намену.