Сербиан

ГНУ/Линукс оперативни систем на српском језику
     


Сербиан ГНУ/Линукс је оперативни систем на српском језику који долази са комплетом програма предвиђеним за општу употребу. Намењен је свим корисницима који желе да имају оперативни систем на српском језику. Намењен је и као избор за садашње кориснике власничких оперативних система. Такође, постоје и корисници који не умеју све сами да подесе и који су до сада користили дистрибуције које важе као више пријатељске за употребу. Као основа се користи Debian у својој стабилној и тестинг верзији, са KDE графичким окружењем. За обликовање дистрибуције, поред Debian складишта, за извор софтвера употребљена је и сопствена ризница, као и неколико независних пакета.

Актуелна едиција носи бројчану ознаку 2023, а у нашој историји издања може се видети како су изгледале претходне верзије. Сербиан долази подешен на ћириличну опцију, а кроз системске поставке може бити одабрана и латиница, као и ијекавица за обе варијанте. Поред уобичајених програма који долазе уз КДЕ графичко окружење, корисници ће добити и колекцију програма који ће им омогућити квалитетно извршавање постављених задатакаСви преинсталирани програми су преведени на српски језик, а њихов избор изгледа овако:Ако сте новајлија на Линуксу, инсталациони процес је једноставан и траје око 10 минута, а овде можете прочитати како се припремају медији за инсталацију. Графички интерфејс инсталационог поступка подразумевано је подешен на ћириличну опцију, док ће управљање тастатуром бити на латиници. Ако до сада нисте видели како изгледа инсталација, можете је погледати у сликама, а доступан је и видео материјал. По инсталацији, Сербиан ће заузети нешто изнад 6 ГБ, тако да би било пожељно да му приликом партиционисања, за удобно деловање одредите већи простор од 20 ГБ.

                 

Када вам се подигне тек инсталирани систем, прочитајте приложени текстуални документ где је записано неколико савета. Као битније, треба истаћи да се распоред тастатуре мења пречицом Ctrl+Shift, а подешене су опције: la, ћи, en. У нашој ризници софтвера могу се пронаћи и инсталирати пакети: teamviewer, viber, veracrypt, greatlittleradioplayer, dropbox, yandex-disk, anydesk итд.


Ако вам се догоди некакав проблем у раду, или недостатак драјвера, све савете и упутства које можете наћи на форумима, а који важе за садашњи стабилни Debian, слободно можете употребити да би побољшали Сербиан. Хвала свим медијима и појединцима који су дали свој допринос популаризацији оперативног система на српском језику. Ако има заинтересованих који желе да помогну у промоцији, доступни су и банери за ту намену.


                                                                                                                                                                                            
     

                          Сербиан за старије рачунаре, са Опенбокс менаџером прозора.